top of page
  • Foto van schrijverThom Prüst

zeebaars Europoort

Hoe anders waren de omstandigheden op het water deze tijd een jaar geleden op het Hollands Diep. Door de enorme stortregens in de Ardennen en Zuid-Limburg was er wekenlang een enorme waterafvoer. Ruud en ik besloten toen onze plannen, om eens op zeebaars te gaan, vissen in daden om te zetten. Met een paar dozen kunstaas en niet gehinderd door enige vorm van kennis togen wij naar de Europoort om na een hele dag vissen, twee dozen kunstaas armer en een handjevol aanbeten en één door Ruud gevangen zeebaars rijker, weer terug naar huis te keren. Wat een taaie visserij! En aangezien er voor mij een autorit van 3 uur heen en 3 uur terug aan vastzit, maakt dat je gaat nadenken of dit wel de moeite waard is.


Ruud met de enige echte vis van de dag

Ook voor mij geen blank......

We zijn intussen een jaar verder en die zeebaarsvisserij bleef knagen, maar ja... die lange rit; dat getij waardoor je maar een paar uur effectief kan vissen, onbekendheid met stekken en al dat kunstaas wat je kwijtraakt. Tot een paar weken geleden er plots een gidsdag wegviel en ik een paar uur met een ervaren zeebaars kantvisser mee kon om de kunst af te kijken. Goed, weer een lange rit, etc., maar in ieder geval een mogelijkheid om te bepalen of dit een zinvolle exercitie is. Het antwoord: niet voor ons in ieder geval. Na een paar uur met 30 anderen op een pier shads door half water hebben te lopen trekken en daarbij NIEMAND iets zien vangen en ook zelf geen enkele aanbeet gevoeld te hebben is het besluit genomen om voor wat betreft zeebaars en kantvissen de handdoek te werpen.


Dan maar met de boot. Ruud heeft heel bootzeebaarsvissend Nederland benaderd en één gids had voor ons nog een plekje vrij. Kijk..... dat is vissen zoals het bedoeld is (en zoals wij dat gewend zijn). Gewoon naar de stek varen; en lekker vissen. En het zijn net snoekbaarzen, die zeebaarzen, gewoon de stroming opzoeken, een shad tegen de grond aan drukken en rammen maar. Ruud had op de eerste de beste worp al een aanbeet en een paar worpen later kon ik de eerste zeebaars van de dag en voor mij überhaupt mijn allereerste zeebaars(je) landen.En niet veel later ligt ook Ruud zijn eerste van de dag in het netje.

Wat een visserij, echt geweldig. De vissen sprongen zeker niet vanzelf in de boot en elke stek opnieuw moesten we zoeken naar het juiste gewicht om onze shads precies goed aan de zeebaarzen aan te kunnen bieden, maar dan kregen we ook op elke stek minimaal een paar aanbeten en meestal ook wel een paar vissen uit het water. We hebben echt een super visdag beleefd. Veel zeebaarzen gevangen (met zelfs nog een klein horsmakreeltje) en als afsluiter een double hookup. Kan niet wachten om weer te gaan.


Comentários


bottom of page