top of page

SNOEKBAARS

wintervissen

Snoekbaars vissen

Traag, trager, traagst..... Vissen in de winter is van een heel ander kaliber als in de rest van het jaar. Het water is koud, vis ligt over het algemeen maar wat op de grond passief te zijn en ook de sonars bieden op het eerste gezicht weinig soelaas. Toch is de winter dé periode om snoekbaars te vangen. Hoewel de lage (water-) temperatuur je grootste tegenstander lijkt te zijn, zijn in werkelijkheid wind en mist de grote dealbreakers. 

Van grofweg eind november tot eind maart is het Hollands Diep één van de, zo niet dé, allerbeste plek voor snoekbaars van Nederland. En zolang de wind niet 5 BFT (zuid)west of hoger over het water loopt te jakkeren is het daar op het grote water goed vissen. Op een gemiddelde visdag pas ik grofweg 3 tactieken toe om onze gestekelde vrienden aan de schubben te komen.

Long line jiggen, mijn favoriete techniek, omdat je daarmee snel grote stukken water af kunt vissen. Door de boot met hoge snelheid door het water te jagen terwijl we tientallen meters lijn aan onze shad geven om onze shad nét boven de grond te laten hangen, kunnen we snel die door de koude stilliggen snoekbaarzen opsporen. (Wil je meer details weten over deze visserij, lees dan dit artikel in ons blog.) Tijdens het long linen houd ik mijn oog scherp op de Garmin Livescope gericht om te zien of ik tijdens de drift snoekbaarzen kan spotten. Zodra wij aanbeten krijgen of bij gebreke daarvan, zodra ik op bepaalde stukken vis zie liggen, gaan we onze lange lijn inkorten en over op het meer traditionele verticalen. Ook hier is de truc, net als bij het Long line jiggen, doe zo min mogelijk. Houd je shad zo stil mogelijk vlakbij de grond. Je grootste kans op het vangen van een snoekbaars is door gewoon een shad voor zijn neus te houden, een roofvis zal datgene pakken wat het makkelijkst is. Een shad die al jo-jo-end voorbij komt, is nu eenmaal veel moeilijker te pakken dan iets wat gewoon stil voor zijn bek hangt. 

En als long linen en verticalen niet werkt, of gewoon omdat het kán 😊, dan hebben we ook nog de Garmin Livescope. De setup op mijn boot is zo, dat iedereen in de boot met een eigen scherm kan Playstation vissen op snoekbaars. Als in een computergame laten we onze shads 'in het scherm' zakken en met onze hengel als controller proberen we bijna letterlijk de shad bij een snoekbaars in zijn bek te duwen. De spanning van vissen die volgen, wegdraaien en er op knallen is onbeschrijfelijk. Kijk hier maar eens om te zien hoe dat gaat,

Boek hier jouw snoekbaars vistrip met Lure Fishing Guide.

WhatsApp Image 2023-01-24 at 18.43.41 (1).jpeg
IMG_1180.JPG
IMG_1915.JPG
IMG_1766.JPG
bottom of page