top of page
  • Foto van schrijverThom Prüst

Met de worm

De laatste keer dat ik er met Ruud op uitging, was in februari. Een super visdag met prachtig weer en op het einde een kapotte startaccu die bijna onze hele visdag verpestte. Gelukkig bleek er in de haven waar wij lagen toen de accu het begaf een havenmeester te wonen, die toevallig om 18.30 uur ook splinternieuwe startaccu's verkocht. 😳.

Inmiddels heb ik veel en met succes gegidst op snoekbaars, de snoek vervloekt in de Biesbosch (op één dag na was het vissen in de Biesbosch ronduit dramatisch), werd Ruud vader en ging ik vissen op Black Bass in Spanje.


Largemouth Bass

En afgelopen maandag konden Ruud en ik eindelijk weer eens op snoekbaars/baars jagen, gewapend met een paar honderd wormen want we leven nu in april.


Een heel verschil, tot 30 graden in Spanje en dan weer amper 2 graden boven nul en een snijdende 4-5 Bft oostenwind. Hoe dan ook, zodra we op de stek komen doe ik een worm aan de haak, een paar keer uitwerpen en... hangen!


Even mijn UFX pet goed doen

Een belabberde aanbeet, maar de snoekbaars is mooi gehaakt en kan snel weer het water in. Opnieuw werpen.... meteen een goede tik, ik zet de haak en het is weer prijs. Een duidelijk grotere vis dit keer. De hengel buigt goed en een zware vis blijft diep dreunen. Ruud is al een tijdje klaar met het schepnet als plotseling de spanning van de hengel wegvalt, "&$%#$$", helaas.


We vangen nog een paar vissen op deze plek en besluiten dan te kijken of we op het ondiepe water wat baars kunnen vinden.

Ruud probeert een dropshot en ik trek een loodkop over de grond. We hebben er weinig vertrouwen in en net als ik wil aankondigen dat ik weg wil, denk ik dat ik vast kom te zitten achter een mosselbank. Uit gewoonte zet ik toch maar de haak en dat is niet voor niets. Een nogal lelijke baars van net geen 50 is ons deel.

Even mijn UFX pet goed doen

Hier op het ondiepe water zat waarschijnlijk deze ene baars en omdat we hier zo lekker uit de wind in de zon zitten en omdat er geweldige snoekbaarzen te vangen zijn, gaan we op zoek naar een andere plek..... idioten zijn we. Bij de volgende stek worden we compleet weggeblazen door een ijzige wind, krijgen we precies nul aanbeten en komt een enthousiaste boot 'visserij controle' onze visvergunningen (en ons aas) controleren. Aangezien dat natuurlijk allemaal in orde is, kost het maar weinig tijd en we kunnen ons gaan oriënteren op een beschutte visstek. We kiezen ervoor om het Hollands Diep op te gaan, omdat we aan de noordkant enigszins beschut denken te zitten.

Hoewel we denken dat we de hele dag in de wind hebben gezeten, blijkt achteraf, als we een uur hobbelend over de golven moeten terugrijden om weer bij de haven te komen, dat onze plek toch zo slecht nog niet was.We vissen afwisselend werpend, driftend en op de livescope. Door constant verschillende technieken toe te passen: dropshotten, gerricht vissen op de livescope, longlinen en gewoon werpen, blijven de aanbeten komen en de vissen ook.

We krijgen meerdere keren dubbele hookups en Ruud trekt met zijn dropshot een mooie baars en zelfs een kleine snoek uit het ondiepe.


Er staat toch wel een stevig briesjeAan het eind van de dag hebben we 20 snoekbaarzen, 1 snoek en 3 baarzen.... en natuurlijk willen we de dag eindigen met 25 vissen aan boord. Maar dat kost ons dan nog wel een half uur extra. We krijgen allebei diverse aanbeten en we verliezen allebei een aantal keer vis nummer 25. We proberen nog een laatste keer het talud af te driften voordat we het opgeven en daar weet Ruud vis nummer 25 te vangen. De eerste dag met de wormen is meer dan geslaagd.


Wil jij ook een fantastische visdag vissen met wormen op baars en snoekbaars? Boek hier jouw visdag.bottom of page